Monster och galna barn

Med hyrd golfbil tog vi oss runt hela on i forrgar, vilket tog i effektiv fart ca 2 timmar. Tank da pa att en golfbil inte kor snabbare an vad Erik sringer i flipflop vilket ar enligt expertutlatande 14 km.
Vi simmade/vadade ut till en plutteliten o dar sjalva on inte var nagot att ha. Vagen dit var betydligt mer spannande. 
Vid strandkanten innan simmandet/vadandet hade borjat hittade vi, vad jag trodde var en mystisk frukt men det visade sig vara en av en miljon doda monster som gommer sig pa botten av havet med en sakert 30 cm langt spjut dar bak. Han var dod likasa manga andra monster pa stranden. Det gav hyffsat goda forhoppningar att det skulle finnas annu fler LEVANDE monster i havet dar vi snart skulle simma. Jag som var feg for forsta gangen pa faktiskt tva manader tvingade Erik till att simma med mig pa hans rygg, sa han kunde bli stucken/uppaten av monstrena forst. Val pa andra sidan laskiga sumpiga morka monsterhalet i vattnet kunde vi vada vidare i klart vatten. Vi kande oss som nar Jack Sparrow i piraterna lever i helvetet, eller ar det himmel? I alla fall det kandes som att vi skulle ga i all evighet runt ett anat stort monstersumphal. Dock stoter vi bara pa ett monster under hela farden och den far vi kontroll pa med var ena flipflop.
Pa on ar det nagra som aker en organiserad battur och vi far aka med dem tillbaka till land vilket kanske ar 20 meter over det farliga laskiga monstersumphalet.
Den som vill se ett monster kan ga in har : http://beachchairscientist.wordpress.com/2008/07/13/hello-world/

Har pa Hobox ska man kunna simma bland valhajar och se pa flamingos. Valhajarna verkar vara nagra riktiga mesfiskar sa de vill inte komma forran om en manad eftersom det ar for kallt i vattnet nu (i alla fall 25 grader++). Flamingosarna gillar inte heller nar det ar kallt i vattnet och inte nar det blaser sa de har vi inte heller sett till. Jag kan nu antligen forsta varfor inte valhajar och flamingos vill vara hemma i Ostersjon.

Igar firade Erik och jag tva ar och vi festade med hemlagad kycklingsas och pasta. Pa kvallen bjod vi varandra pa att ga och se pa wrestling. Vilket for ovrigt ar en fruktansvart tontig sport. Jag har inte fattat att nar de pucklar pa varandra gor de det for att det har bestamt innan hur det ska vara. De kor alltsa teater och latsas fa ont. Dessa killar var inte nagra hojdare pa teater men hojdare pa att puckla pa varandra. Barnen i publiken var som galna och i pauserna hoppade alla upp i ringen och pucklade pa varandra, barnen alltsa. Jag och mina kamrater pa omvardnadsprogammet skrev vart projektarbete om bland annat barn och deras beteende och hur de var mot varandra och hur de paverkades av varandra. Men utan denna kunskap i ryggen kunde jag tydligt se att detta var inte bra att se pa for barn som var 5 ar eller aldre eller yngre for den delen ocksa. De ville rent ut sagt spöa skiten ur varandra!

Jag kan göra åäö men de tar jobbigt sa hoopas att ni overlever och förstår det mesta av vad som skrivs. Ska försöka bättra mig!


Semester

Nu tar vi antligen semester fran semestern och guttar ner oss pa den knallvita stranden och glor pa flamingos och pelikaner hela dagarna pa Isla Holbox i Karibiska havet i Mexico.
Hors igen nar semestern gar mot sitt slut!

Myrinvasion, påsk och makaroner

Idag har vi haft en rejal myrinvasion pa vart rum! En miljon myror langs vaggen ner over dorrkarmen och sedan vidare ut pa golvet. Kom fram till att det var tva vita fransbrod de forsokte bara ivag pa och darfor sa manga. Ack sa sorgligt tog jag och kastade broden med tusen myror pa eftersom jag insag att det maste vara alldeles for svart med sa få myror att bara ivag ett sa stort byte langs golvet, dorren och vidare upp till taket.

Forresten sa att vi i MERida, min favoritstad(pa manga satt). Har ar det valdigt vackert och vi bor bra precis vid plazan och far stor frukostbuffe varje dag med omelett, massa frukt, brod och yoghurt. Vi har ocksa antligen ett kok sa vi kan laga mat. Idag och igar har det handelsevis rakat bli korv och makaroner. Dock olika sorters makaroner.
Vi ar sa fruktansvart trotta pa maten i de har krokarna och vi trodde verkligen att det skulle bli battre mat nar vi kom til Mexico men fel hade vi. Den svenska tacosen skulle en mexicanare inte ens kalla for tacos, sa olik ar den. Har ar det kyckling eller finforelat kott i dem och inte nagon tacokrydda eller svensk tacosas. Tortillasen ar helt fruktansvart ackliga och den farska koriandern gar inte att ata. Darfor ar vi valdigt lyckliga for ett kok som vi kan laga vad vi vill i.
Nagot som ar valdigt gott har ar som gamla tant Härdis kallade dem, go-rån. Det ar som glassstrutar som de fyller med massa olika gott. Favoriten an sa lange ar nutella och philadelphia. Annat som ar gott ar en hel majskolv pa pinne dopad i ost och chili. Mangoklubba ar inte heller dumt. Det ar helt enkelt en hel mango de har skärt som en blomma och sedan uppsatt pa en pinne.

Pasken har skjulle ju vara hur haftig som helst. Inte mycket av det haftiga har vi stott pa. Igar satt Erik vid plazan hela dagen for att invanta nar paraden med en levande Jesus som slapade pa korset skulle anlanda. Vid fyra var det en parad da nagra gubbar bar en kista med en plastjesus i och darefter kommer nagra ikoner pa Maria och nagra andra tanter vi inte kanner till.
Idag var kyrkan helt mork och huvuddorren var stangd. Imorgon hoppas vi pa lite mer drag da kan kanske uppstår :)
Sa idag har vi spenderat dagen i ett shoppingcenter och vi hittade allt vi sokte, vilket vi inte trodde. Vi hade forlorat var reseadapter, eller den viktigaste av den men vi lyckades kopa en har vilket ar enastaende. Andra saker vi forlorat ar en sarong, solkram, myggmedel, en packpase, usbminne och sakert nagot mer. Ar det normalt att tappa bort sa mycket pa en manad? Med tanke pa att vi byter boende varannan natt sa kanske det inte ar sa konstigt..

Snart ska vi se til latt det kommer lite fler bilder. Håll kiken pa det!
Forresten ar det bara amerikanare som ar gringos enligt mexicanare!

Lunes

Idag kom jag pa en superide, trodde jag ja, att vi skulle gora sallad i vart lilla hotellrum med var nyinkopta kniv. Vi kopte till och med varsin skal for 1,50 kr stycket. Val inne pa supermercadon finns det inga gronsaker, inte ens kall mjolk. Sa vad gora med vara skalar nu? De var ju fruktansvart dyra! Det jag ville saga var att de verkar inte salja nagra gronsaker har eftersom vi gick til landra matbutiker ocksa dar de bara hade flingor och tval. Murk!

Idag har vi nog druckit det konstigaste anda. ta lite rott starkt och ta det pa kanten pa glaset. HAll i salt, skitstark krydda typ chili eller nagot, citron, massa olika tomatjuicer, en corona eller sangria(smarta som vi var valde vi corona) och senen raka pa det. Sjukt starkt men hyffsat gott. Det jag vill poangerta ar att det inte var nagon bloody mary.
Barn som satt vid bordet brevid var ca 4 ar drack detta med god aptit (hyffsat anda) med en hel flaska sangria i..


Kort uppdatering

Nu ar vi antligen i Mexico, landet jag velat aka till sen jag var liten. Antligen har kanns det lite som en besvikelse. Eller sa det stadens fel, eller den farska koriandern pa maten, eller att jag sov tva timmar inatt. Har stannat vi i nagra dagar tills vi nastan har smalt av all varme och da antligen vidare till karibiska kusten. Vi langtar verkligen efter semester. Det har kants lite som om vi har jobbat ca 50% nu i en manads tid for det ar alltid nagot att planera eller att vi ska upp vad halv fem pa morgonen.

Nej hu vad gnalligt det blev nu. Vi har det fantasktiskt som vanligt och lever pa ca 300 kr per dag tillsammans vilket kanns ibland lyxigt da vi inte ater mat direkt fran ett stand pa gatan. Sa har kan man faktiskt leva billigt och ha det bra!  

Att resa sa har trodde vi att vi var hyffsat ensamma om i Sverige, att resa genom Centralamerika allsta. Men ack sa fel vi hade. Vi har nog traffat/halsat pa minst 15 svenskar under var resa som vi sedan stott pa igen. Vi gor helt enkelt inte nagon speciellt udda resa. :P

Miercoles

Uppdatering sedan sist, vilket var ett tag sen:
Vi akte fran Lago de attitlan och hamnade i Coban efter en lang och gumpig tur i de djupaste guatemalska djunglarna. Val framme hittar vi ett jattefint hotell med jattestor tradgard. Enda provblemet ar val att vi inte har nagra kontanter sa vi gar till banken men sondag = stangt pa banken. jag kande smatt paniuk med 30 kr i planboken och ingen bankomat plus jattehungriga magar. Erik saklart tycker att det spannande och actionfyllt. Slutar med att vi koper en dunk med vatten, en konservburk med tonfisk och ater vara 4 mosade brodskivor som vi haft kvar sedan gardagen i var bungalow. Som tur ar fattar vi att man kan betala allt med kort pa hotellet sa vi far ata alla vara maltider dar. Mandag drar vi till banken igen. Da kan man bara vaxla in dollar mot quetzales och da har vi ca 1000 kr. Puuuh!

Nog med problem tyckte vi och akte till de jattestora grottorna for att ga en tur och sedan i skymningen sta vid utgangen och vanta pa nar tusentals fladdermoss flyger ut. Det kandes lite obehagligt och jag trodde att det skulle komma sa manga pa en gang att de skulle forvilla sig in under trojan pa mig. Det var valigt haftigt attsta har i morkret och hora och ana alla fladermossen som flog ut.

Dagen efter akte vi till ett annat grottsystem dar man fick de mestadels simma eller vada i vatten, klattra och ducka for stalaktiter. Det var riktigt kul och mysigt eftersom det fungerar inte med ficklampor i vatten, vilket ar val kant. Vi var kanske tretti peras som simmade runt dar inne med levande ljus. Guiden hade pannlampa dar han hade ett sextal ljus inklamda sa det sag ut som ett luciatag! 
Efter det akte vi tubing, vlket vi hade gjort dagen innan ocksa. Man sitter i en innerslang pa ett traktordack och aker langs en flod. Inte nagon riktig sport direkt och inte sa actionfyllt heller.  
Erik svingade sig med en gunga ut over floden och sa hoppade han fran en bro som var 12 meter. Darefter gick vi till en nationalpark som var svinfin om jag ska uttrycka mig ratt. Massa pooler som var helt naturliga med blagront vatten. Det var som ett naturligt aventyrsbad for man kunde aka rutschbana ner till nasta och nasta och hoppa fran en del stallen.

I gar gick vi runt oh letade efter en billig shuttle till Flores. Da kom det tva urgulliga smakillar, kankse 4 och 5 ar. Erik och jag hade kopt lego nar vi var i Antigua som vi hade sparat. Vi gav dem det och de blev helt stumma forst och kunde knappt bara med sig de for de hade sa sma hander. Nar vi gatt 5 meter borjade de tjuta av skratt och var hur glada som helst. De tyckte att det var hur kul som helst att fa lego av tva blonda gringos. Sen hade vi energi att ga hela vagen hem, vardagsgladje pa det!
Sedan piñatapartyt har vi kankat runt pa massa godis som vi delat ut till barnen vi stott pa. Det marks att det uppskattas!

Nu ar vi i Flores som ar en mysig by/stad i en sjo. Pa lordag ska vi aka till Tikal och sen pa sondag vidare till Mexico for att fira semana santa (pasken)!

Forresten, dar vi bodde i Coban var det i alla fall 7 andra svenskar. Vi som trodde att det inte va sa manga svenskar som akte till Centralamerika. I principalla svenskar vi har traffat har gatt pa shakirakonserten som var i Guatemala city i lordags. Angrar nastan att vi inte gick, hade varit riktigt frant att se henne har av alla platser pa jorden!

kram och svejs

Pakommet senare
Det var skithaftigt med paragliding och vi overlevde. Jag kraschlandade med min fransman en gnutta bara. Forresten sa var han helt knapp, det forsta intryck vi fick av honom var att han stod och skjot sig sjalv med tva handlatsaspistoler mot huvdet och skrek "PROBLEMA" "NO PROBLEMA" pa mycket dalig engelska. Varken jag, Erik eller de andra tre svenska tjejerna som vi blivit bundis med fattade nagonting. Vi satt dar 500 meter over marken och vantade och vantade och vantade och spelade lite kort. Efter flera timmar kommer han tillbaka och svamlar att vi ska aka ivag med honom i hans bil, eller vi akte pa flaket som det sedvanliga ar har. Vi aker genom en trollskog och kommer fram till ett riktigt hak dar vi koper 20 pizzaslicar. Schysta som vi ar tar Erik och jag inneplatserna i bilen och Annie, Sofia och Asa far aka pa flaket och kaka sina sockerbullepizzor med noll smak. Vi gor detsamma inne i bilen tillsammans med den galna fransmannen. Tank er att aka pa flak, kaka sockerbullepizza pa en motorvag med massa svangar nar fransmannen laser sms samtidigt som han kor. Efter tva timmar vi framme och klockan ar nu 3. Turen skulle varit slut kl 12. Da gar det ganska snabbt och Erik och Asa far hoppa forst. Sen maste vi andra vanta. Val nar det ar min tur en timme senare blir det krangel med vinden, ingen vind alls alltsa. De far gora pa nagot specialsatt for att jag ska kunna starta och da star det en man framfor mig som ska hjalpa mig springa utfor stupet men han ska inte med upp utan stanna i precis lagom tid innan han faller. Spannande! Den galna fransmannen ar nu annu galnare och skriker och gormar pa sina kollegor. Jag fragar honom i luften om hur man landar och han sager att det ar bara till att springa lite. Det var inte alls latt som han sa och jag kraschlandade och satte mig rakt pa rumpan.
Val tillbaka pa hotellet ar kl 6, bara 6 timmar sena men en fruktansvart rolig dag!
Den samme


Miercoles

Nu ska vi reda upp sakeroch ting. Har hort fran flera hall att jag skulle vara en mes som inte ar med pa alla aventyren. Det ar jag inte ska jag lova! Det enda jag inte har gjort ar att sta upp pa surfingbradan, annars jag jag banne mig gjort precis samma galna saker som Erik sa det sa! Imorgon tex ska jag slanga mig ut for ett stup med en frammande man och sen flyga med fallskarm i 35 minuter 2240 meter over havet. Vilka skulle vaga det? Inte jag i alla fall men jag gor det anda, for mitt rykte. Nog om det!

Vi har det super har i Lago de attitlan i Guatemala. Helt fantastisk sjo med massa sma byar. Den storsta delen av befolkningen har ar mayaindianer och manga pratar enbart maya vilket later ungefar som franska. Alla Kvinnor och en del man bar de traditionella mayakladerna.
Idag var vi och halsade pa mayaguden som bor i en annan by. Han flyttar varje ar och saklart sa trodde Erik och jag att denna gud var en manniska. Val framme ar han en liten tragubbe med tva cowboyhattar och en cigg i munnen.  Dar sitter fyra schamaner och passar upp pa honom och ger han en ny cigg nar den senaste ar slut. Han alskar tydligen ciggararer, ol och rom. Vilken forebild! Han ska leva nu i 500 ar till och nu ar han 400 ar gammal. Hans far, som ocksa var en tragubbe ligger i en glaskista precis brevid. Att do som tragubbe maste vara oneklign svart kan jag tanka mig. De hade ocksa Jesus pa korset tillsammans med tragubbarna. Detta var nog anda det markligaste jag nagonsin skadat. Devar ocka helt seriosa. Erik och jag trodde de var ett skamt men sa var inte fallet.

Igar paddlade vi kajak rakt over sjon och badade och sen vidare till en liten by dar vi stannade nagra timmar och sen akte bat med kajaken tillbaka. Glad och nojd var jag for jag hade inte orkat ett paddeltag till.

Tack for denna gang!

Party med pinjata

Party med pinjata

Domingo

Idag ska vi ut pa hajk, som jag sa att vi skulle pa i fredags. Viska rida, lite lata ar vi allt, upp till vulkanen och dar kankse fa se en liten rannil av lava!

Har i Antigua har vi tagit tre dansektioner med salsa. Valdigt kul och valdigt svart men nu kan vi faktiskt en hel del. Dock ser vi bada ut som stela pinnar nar vi dansar. Nar man dansar salsa ska man ju vicka pa hofterna och vara eldig och karleksfull, vilket vi ar valdigt daliga pa att visa =P Vi hade en jattebra larare och jag var helt plotsligt jattbra nar jag dansade med honom!

Igar traffade vi pa de svenska tjejerna som vi gjorde vulkansurfing tillsammans med i Nicaragua. Valdig overaskning ma jag saga! Vi bjod in dem pa piñataparty och hade valdigt kul. Skitsvart att sla ssonder supermariopiñatan och nar den val var sonder, ja det var Erik som lyckades, hittar vi tva fimpar i den bland allt godis. De hade kopt varsta partybomben med massa glitter som vi avlutade det hela med. En hel del att stada upp idag for mig och Erik..

Planen ar nu att imorgon ska vi aka till Lago de attitlan, en sjo dar massa massa mayaindianer bor och det verkar  finnas nagon haftig gubbe dar av nagot slag som har med mayaindianerna att gora som man kan halsa pa. Efter det ska vi aka till Coban, ett jattestort grottsystem och sa kan man aka forsranning oh massa annat skoj. Efter det ska vi till Tikal som var mayaindianernas storsta centrum. Darefter till Belize for att snorkla och kanske dyka. Sen skynda oss vidare till Mexico for att fira pasken vilket kommer vara hur spektakulart som helst. Har har de redan borjat fira. Igar kom en parad da sma pojkar i sexars aldern, kladda i lila klanningar bar pa en jattestor kista typ med Jesus slapande pa korset och massa dyster musik. Efter det kom det sma flickor som bar pa samma stora åbäke. De var sa sma sa de kunde ju knappt bara den och annu mindre fatta att de skule bara den.

Har i Guatemala tycker vi att manniskorna har det hyffsat bra, det finns saklart tiggare som i alla stader. Har arbetar folket dygnet runt for att fa ihop pengar och de verkar prova alla metoder som finns. De kan salja i princip vad som helst och hur mycket som helst. Pa markanden som vi rannt runt pa i flera dagar och alltid hittat en ny gang att upptacka ard et valdig konkurrens efterom som manga saljer samma saker. Manga har second hand butiker dar de verkar salja de kladerna som vi skanker bort till manniskor som behover. Det kanns ju en aningens fel att se.
De flesta kvinnorna har ar valdigt fargglatt kladda med nagon slags kjol och en marklig ryschpysch troja. Fina ar de ialla fall =)

Haller pa i denna stund med att lagga over biderna fran kameran till usbeet sa snart kommer det lite bilder!

Jueves

Sedan senast har vi akt ziplining. Sjukt kul och laskigt att aka svinfort 50 meter over marken 280 meter langt. De var 4 tjocka amerikaner/exilsalvadorianer med oss och vi var de modigaste*stolta*. Darefter drog vi till en liten stad som heter Ataco. Dar var Erik skitsur for det fanns inget hostel, anda stod det i lonely planet boken att det var ett mekka med hostel dar. Stan var fin och det var malningar och konstverk pa de flesta hus. Dar kopte vi ocksa jongleringbollar sa nu ska vi bli kungar pa att jonglera!

Buss mot Guatemala city var drygt och jobbigt. Val framme i city ska vi ta en taxi och efter 5 minuter gar den sonder. valdigt spannande tyckte vi som fick byta taxi.
Gutemala city verkade inte vara kul alls. Bara massa friterade-kyckling-snabbmatsstallen-ala-kfc. Buuuh!

Har i Antigua har vi det snorbra. Idag har spenderat vara Guatemalska pengar pa blommor, hippiebyxor, hippietroja, tva feta pinjatas en rosa hast och en supermario, lego som inte gick att bygga ihop, gronsaker, cashewfrukter, simkorts-orhangen.
Blommorna star i var egenhandig gjorda vas av en flaska. Forresten kostade en hel bunt med blommor 3,50 kr!

Imorgon ska vi dansa salsa och i overmorgon ar det pa att igen med hajk upp till en vulkan och da hoppas fa se lite lava.

Nu ska vi ata klyftisar oh gronsaker i ugn med vin for 12 kr. mumzza

RSS 2.0