Laos

Hyrde en motorcykel idag for 50 kr, ingar det da att kedjan ska hoppa av fyra ganger under 6 mil plus nagra timmars vantande i den Laosiska odemarken, utan mat! Na, just det!
Sa var det i alla fall och det blev ingen vettig utflykt for oss for nar vi antligen hade lagat det forsta gangen var det bara att vanda hemat och pa vagen hem hoppade den av tre ganger till. Kul hade vi anda i all misar!
Har i Laos bor nastan alla i byar och de i sma hus med vaggar flatade av vass. Sa det verkar vara valdigt fattigt men manniskorna forvanasvart glada. Det marks att de bryr sig mer om hur de ser ut an om deras hus, vilket jag kan tycka ofta ar tvartom i vastvarlden.
Har kan manga engelska och det ar manga franska turister, vilket vi knappt stott pa tidigare.
De ater nagot valdigt markligt ris som kallas pa engelska for sticky rice. Smakar bara gegga och gummi enligt mig men Erik tycker att det ar gott. De ater vare sig med bestick eller pinnar har sa de anvander det klumpiga, torra gummiriset for att fa i sig den farska korianderstinkande kaket.
Honsen transporterar de i sma handvaskor av flatat vass eller i tygpasar pa bussen. Hons finns det nog fler av ar manniskor i Laos. Sag till och med hons springa runt pa bensinmacken idag..
Manga grisar ar fastsurrade kring fotterna och kan knappt rora sig en meter, sa ja, jag haller pa att bli vegetarian, i alla fall for ett tag. Men, det finns manga djur som har det valdigt bra har. Det ar ju mest akrar och sma byar sa kossorna, honsen, hundarna och getterna gar ofta mitt pa vagen. Dar lever de ju dock ganska farligt eftersom de ar valdigt vana vid trafiken.

Buy something for me?

Det ar ju ganska klockrent att slanga ut sig, nar det ar de som sager det, som saljer.. Rubriken alltsa

De inhemska personerna i Laos var aningens pafrestande men hade utseendet av Mayafolket.
Roligaste var ju nar vi skulle aka ifran Vietnam i vantan pa bussen:
Inhemsk kvinna:Where you from?
Erik: Sweden
I k: AAAH, Sweban! Whats your name?
Erik: Erik
I k: AAAH! ANNIKAAA!
Erik: No, Erik
I k: AAH, ALE!
I k: Whats your wifes name?
Erik: Ida
I k: AAH, IIIIIIIIIIDAAAAAAAA!

Nu ar vi antligen i Laos efter 24 timmar pa buss plus uppehall. Det komiska i det ar att igar akte vi 8 timmar och det var 10 mil, idag 4 timmar och det var 11 mil.

Livet ar valdigt fint i alla fall, forrutom att de ska ha censur till allting man vill logga in pa pa internet, sa som facebook och mailen. Darfor ar man bara lyckligt lottad om man lyckas ens fa igang internet har.

Vi har inhandalt oss varsin vinterjacka for att anvanda i tva dagar eftersom det vr sa helt sjukt kallt i en stad i norra Vietnam. Kanns lite konstigt att fortfarande bara runt pa dem, som att de skulle bli sa kallt igen.. Men det var superfina jackor som vi tror  i alla fall ar akta marke for 200 kr styck. Rikgigt kap med avtagbar fleece!


Sammanfattning

Har hader det inte mycket. Vi glider mest runt och branner pengar. En fika for tva kostar 150 000 dong, vilket ar ca 40 kr. En rislampa kostar 30 kr. Sa det ar faktiskt billigt. Kopte 5 plagg klader igar for 200 kr.

Inatt ska vi aka nattag till Sapa som tydligen ska vara jattefint. Darefter till Laos dar det inte blir nagon koja mitt i djungeln for det kostar alldeles for mycket. Nagot annat spannande ska det nog finnas. Bussarna ska tydligen se ut som om att det ar gjorda av plywood och man far rakna med dubbel eller trippel restid an beraknat. Strom i Laos verkar de inte heller ha mycket av. Det ska bli spannande och annu mer annorlunda an innan.

Nu kommer det en liten sammanfattning om Centralamerika.

Nicaragua:
Valdigt billigt jamfort med de andra landerna i centralamerika. En taxitur som skulle kosta 200 kr hemma kostade 3 kr dar. En maltid for 20-30 kr for bada.
Det var inget sol-och badland. Vi var vid Nicaraguas basta bad men det kandes nastan samre an langviken hemma.
Fattigt och lantligt, dock valdigt akta och oexploaterat. De var anda valdigt positiva till oss turister.
Huvudstaden som vi akte igenom en miljon ganger bestod enbart av platskjul.
Manniskorna kunde ingen engelska och vi kunde ingen spanska sa det var teckensprak som gallde.

El Salvador:
Inte mycket att se forrutom Ruta de Flores. Om man gillar surfing finns det bra mojligheter.
Mer kansla av kriminalitet an tidigare. Mycket galler for fonster och lasta grindar. taggtrad runt manga hus. Manga uppmanad eoss att vara forsiktiga.

Guatemala:
Ska tydligen vara lika fattigt som Nicaragua men vi upplevde inte det.
Valdigt mycket mer turister an tidigare. Manniskorna var valdigt inat och ville inte prata med oss, aven om vi fragade dem nagot. Det bor nastan 80 procent av Mayafolket i Guatemala och de ar valdigt speciella och vill vara for sig sjalva. De blev valdigt hart straffade nar vi fran vast kom och krigade och det lever kvar i dem.
Ett perftekt land att resa i om man kan en gnutt spanska. Mycket natur med vulkaner och actionaventyr, kultur och mayaruiner.
Guatemala ar absolut ett land som star hogt i topp.

Mexico:
Extremt mycket mexicanska turister. Berodde nog mycket pa att det var kring pasktid da manga mexicaner var lediga.
Mycket rikare och mer vasterlandskt an i de tidigare landerna. Staderna var mer valskotta och mindre slum och tiggare. Detta galler dock bara Yucatan.
I Mexico city upplevde vi det inte sa farligt som vi hade hort. Akte manga ganger ut i fororten och saklart var det samre dar an i centrum men det kandes inte hotfullt.
Valdigt dalig luft i Mexico city som ocksa lag pa hog hojd sa vi madde lite halvdaligt hela tiden.

Belize:
Konstiga och annorlunda manniskor. Mycket alkoholism och drogpaverkade manniskor. Dock varde nojda med sitt liv och tyckte att det var det basta man kunde gora och ta det luuuugnt saklart!
Manga manniskor som harstammar fran Afrika, Kina och centralamerika dar.
Alla pratade engelska, perfekt eftersom det var deras huvudsprak.

Overgripande:
Enkelt och valdigt billigt att aka buss. Dock valdigt daliga gamla skolbussar fran USA som de korde med. Ofta fick vi anvanda oronproppar for att inte bli dova.
Maten var overgripande valdigt trakig, torr och smaklos. Ris och bonor var huvudingrediensen och sa kyckling med ben och torillabrod till. Detta at vi i nastan tva manader tva ganger om dagen.
Det har med att tacos ar sa supergott ar fel. Det som kallas for tacos ar valdigt sma torillabrod med lite finhackat kott och sallad och tomat till. Burritos och quesidillas ar betydligt godare, och mer likt svensk tacos.
Manga var overviktiga och valdigt korta i nastan hela centralamerica. Framst i BElize och Mexico.

.

Imorgon ska vi både till vietnamesisk tandlakare och frisor, hur kommer vi att se ut efter det? Har inte klippt mig pa tio månander sa kände imorgon är stunden inne, och det kostar bara 35 kr.

Det snurrar i min skalle

Eller det gungar rättan sagt. Vi har tillbringat nästan två dygn pa en båt i "skärgården" här. Det är nästan 20 meter höga öar som sticker upp ur vattnet lite här och där. Fantastiskt fint och med egen guide, hellat kock och en döv gubbe till kapten, och en husmus saklart. Han rotade runt i en påse under natten inne i kabyssen sa jag inte kunde sova, pa nastan hela natten.
  Igar var vi och kajakade i en lagun och sen blev det lunch med pinnar sittandes pa rismatta uppe pa båttaket. Det ar som flera sma fiskebyar darute som har sina hus pa flytplotoner och sina och sina odlingar av fisk, bläckfisk och ostron. Hos en san familj spenderade vi natten. Harligt och riktigt genuint att se 12 stycken mannsikor smalas for att ata middag pa golvet och sedan krypa in i det 10 kvadratmeter stora huset och ligga och sova pa golvet. Tank sa har de det varje dag och natt, att de bara orkar.
  Diska i havsvattnet och tomma sig och sina sopor i havet var ocksa vad som gallde dessa manniskor. Sa det var valdigt mycket skrap i hela omradet.
  Idag vaknade vi valdigt tidigt, kl 3 pa grund av jetlaggen. Spannnande att se alla dessa manniskor som faktiskt bor pa de flytande bryggorna vara uppe sa tidigt for att forbereda dagen ostronarbete. Man tar tydligen sand fran havsbotten och lagger i korgar och sa far de vara under vatten i valdigt lang tid och sen blir det ostron, kan  det vara sa enkelt nar det kostar 100/kg?
  Efter frukost akte vi till en grotta och sen till en ö dar det skulle finnas mycket apor. Erik lyckas att sta 2 meter fran en apa och far riktigt fina kort!
  Pa hemvagen var det valdigt vagigt sa jag var tvungen att dampa mina nerver med en öl, och det var val det enda påbudet pa den trippen. Jag som alltid ar sa nojjig..

Imorgon lamnar vi Cat ba och Halong bay for att hamta var vaska som ska finnas pa flygplatsen. Vi kan ju hoppas pa det i alla fall. Daefter drar vi till huvudstaden for att fixa med en massa saker och aka till nagot bhuddistställe som tydligen ska vara skithäftigt, enligt Erik.
  Dareter aker vi till Laos och ska bo i en koja hogt uppe i ett trad mitt i djungeln i nagra dagar. Dar ska vi aka ziplining och se pa gibbonapor och tigrar.

Har ar allting underbart, manniskorna ar fantastiska, pa manga satt. Deras sprak ar helt underbart roande och hur de beter sigar kul att studera, knappast som oss vill jag saga. Det ar populart med rishatt sa en san ska jag inforskaffa, sa jag smalter in lite battre. Blont hår ar inte den vanligaste fargen här.

Nu har det gatt halva tiden pa var resa och snart sa kommer kanske Eriks kompis Alex till oss i Malaysia. Darefter kommer fohoppningsvis min storasyster Karin och da ska vi antingen vara i Indoneisen eller Filippinerna. Sen ar nastan tiden slut och vi maste vända hem till Kalmar igen, och jag kan erkanna att jag langat efter det lugnet som finns dar. Inte massa tutande och tjatande hela tiden.

Snart ska vi forsoka komma med nagon slags summering fran Centralamerika som vi knopade ihop pa de 26 timmar langa flygningen hit.


Vietnam flyter pa

Antligen kommen till Vietnam sitter jag har pa en o iford vietnamesiska kalsonger(finns inga trosor i min storlek har), Eriks skjorta och mina sunkigaste shorts. Forklaringen ar den att vi enbart ager det vi har pa oss och en himla massa souvenirer. Alltsa, vi blev av med var, och enda viktiga vaska nar vi flog fran San Francisco och hit, nagonstans.
  Vaskan ar nog i Hanoi imorgon men vi ar alldels for langt bort for att de ska kunna skicka den sa vi maste aka dit igen, nagon dag da vi har ork till det. En flygning pa 26 timmar och 14 timmar tidsomstallning tar pa krafterna, och nar inte vaskan sedan dyker upp och vi nastan missar den langa flygningen till Taiwan fran San Francisco. Det var verklige npa haret eftersom de hade stangt incheckningen nar vi val dyker upp efter att ha vantat pa vaskorna fran Mexico i en evighet, men vi kom med, och det var tur, och in i CVietnam, utan VISUM kom vi ocksa! Det kandes nastan som att det var befogat lite otur efter sadant flyt.

Orkar inte skriva mer nu, Klockan ar 20.11 och ska ga och lagga mig.
Vill bara tillaga att Vietnam ar underbart och alla ar sjukt underbara, speciellt transporterna pa mopparna!
Skriver igen efter en battur och sov i bat pa havet imorgon.

Nya planer!

Jag, som ar valdigt bra pa allt och speciellt pa ideer som pa en lysande for bara nagra timmar sedan. Vi tar Kina pa hemvagen helt enkelt och da kan vi ocksa aka transibiriska jarnvagen hem! Det blir kanske en gnutta omvag men vad gor det? Vi kan alltsa forhoppningsvis fixa visum till Kina i Asien nagonstans. Och, det blir inte jattemycket dyrare att flyga till Vietnam, tror vi..

De flytande tradgardarna da, det tog oss tva timmar att komma dit och sen hoppade vi en bat som var valdigt pyntig, ska forsoka komma med bilder snart. Vi trodde att det var mest aldre och barnfamiljer som akte pa denna attraktion, men icke. Unga 18ariga mexicaner som festade jarnet pa batarna. Det var nastan kanslan av att vara pa festival for det var sa mycket festande manniskor. Och sa var det vi, tva blonda gringos i en ensam bat. Ska saga att vi blev valdigt omtyckta!
Dock sag vi inte en enda tradgard men pa nagra stallen hade de vaxt- och blomforsaljning. Maste vara svart att ha nagon vettig tradgard dar, bland flera tusen festande ungdomar. Spannande och annorlunda var det i alla fall.

En sak jag glomde beratta i forra inlagget hande i natt. Jag lag och sov da jag vaknade av nagot, minns inte vad. Erik star alla fall i fonstret utanfor rummet och gormar om nagot. Fattar ingenting mer an att jag ska oppna dorren att honom. Nar jag stiger upp marker jag att det ar en massa saker i sangen, en jattestor, jag menar jattestor toarulle, pinnar, en kapsyl och en plastduschmatta. Da har han gatt pa toa, stangt dorren om sig och sen inte lyckats komma in for dorren laser sig sjalv. Sedan har han bankat och skrikit pa mig ifran det lite oppna fonstret med galler och eftersom jag stensov vaknade jag inte. Da kom han pa att han kunde kasta en jattestor toarulle pa mig men jag vaknar inte da heller. Da hittar han nagra pinnar och en kapsyl och kastar pa mig, inget effekt dar heller. Efter en badrumsmatta i plast och lite gormande till vaknar jag halvt och gar och oppnar dorren. Efter det gapflappar jag i en kvart innan jag somnar. Pa morgonen har jag ett svagt minne av denna handelse och jag tror nastan fortfarande att det ar en av mina sjuka drommar.

Stort snedsteg och trefjardedels magsjuka

Antligen efter tva dagars letande kommer vi fram till kinesiska ambassaden och star i ko en evighet, far vi inte soka visum till Kina, for vi inte ar mexicanska medborgare. Efter det bolar jag en stund och Erik trostar med att vi kan mellananda i Japan for att soka visum dar. Vilken pangide va?
I denna stunde sitter Erik febrilt och letar efter en losning, som antagligen heter mellanlanda i Japan i fyra dagar.. Nagon som har en battre ide?

Forrutom kinesiska ambassaden, som vi nu tycker ar dumma i huvudet, ar Mexico city en valdigt fin stad och kanns inte speciellt hotfull. Vi bor mitt i stan och har finns det helt fantastiskt fina gamla byggnader och en katedral med 20 kapell! Har finns det ocksa en miljon guldsmedsaffarer sa det blir ju faktiskt svarare att bestamma sig for vilka forlovningsringar vi vill ha..
  Pa tal om farligt sa har kommer lite fakta: 2006 var det 4 kidnappningar och 70 bilstolder varje dag, och tydligen ar Mexico city inte sa farligt som man har fatt lara sig. V ihar inte upplevt nagonting och jag glommer ofta att jag befinenr mig i en av varldens farligaste stader, utan tror att jag strosar runt i gamla satn i Stockholm eller i Prag, for sa fint ar det faktiskt har.

U2 var helt fantastiskt med 114000 i publiken. Aven om jag bara kande till de mest kanda latarna sa var det jattebra anda och de hade en helt grym scen, sag ut som ett rymdskepp/skalbagge.

Idag, nar vi har kommit over visumkrisen, ska vi aka till de flytande tradgardarna. Man aker tydligen runt i bat och kollar pa tradgardar typ.


Långt inlägg

Nu har jag nastan svarat pa alla miljoner mail jag inte svarat pa sa ska se om jag lyckas knapa ihop nagot har ocksa.

Senaste dagarna har vi varit runt i Belize vilket ar ett mycket annorlunda land fran de andra centralamerikanska landera. Har ar befolkningen till halften afrikaner och nastan halften latinamerikaner. Manga kineser och brittiska gamla pirater finns det ocksa. Alla pratar flytande engelska. STORT PLUS!
Men i alla fall sa tog vi oss till Belize city dar vi fick aka jattedyr taxi till hotellet eftersom stan var tydligen for farlig for att vistas i. Taxichaufforen vagade inte bo i stan sa hon tog bussen pa kvallen tre timmar hem och lat sin bil sta kvar i stan for att det var for dyrt for att kora. Forresten sa nar vi ska ta ut pengar kor man in sitt kort i en kortlasare och dorren oppnas och sen kan inte mer an den som ar dar inne komma in eller ut forran man ar klar. kanns Sakert men det kanns ocksa lite obehagligt for varfor ha sadana grejer annars?
Staden i sig ar det storsta i landet vilket har ungefar samma befolkning som Kalmar(bara 300 000 i hela landet). De hade inget att erbjuda i matvag kl sex pa kvallen eftersom allt var stangt och det fanns en hel del alkoholister och andra skumma typer ute pa kvallen.

I Dangriga bodde vi en natt hos varldens rappaste kvinna som dock hade varldens langsammaste son. Vilken kombo! Vi blev inbjudna i hennes kok pa kvallen och fick hennes hemlagade mat vilken var valdigt god! Sonen ville att vi skulle ga ut och ta en ol och det tyckte vi lat al kul men nar det kom till kritan sa ville han bara utnyttja oss sa att han skulle bli bjuden eftersom han inte hade nagra pengar. Kandes lite obehagligt eftersom vi inte riktigt fattat att han forsokte lura oss. Vi gick inte ut med honom..
I den stan bor det maste spannande personer som nog inte bara roker tobak pm dagarna. Den mest spektakulara mannen var ju anda Sam som sa så har: Im Sam, The coconut man. I have powerful-rainbow-sunshine-coconuts. Alla dessa konstiga manniskor tillhor Garifunakulturen och da hanger man bara runt och kallar sig for sjalvanstalld nar man ar arbetslos och sant. Men det ar sjukttrevliga och valdigt hjalpsamma med allt man behover hjalp med. Dock inte sa mycket sla pa trummor men ack sa manga med dreads, till och med en gammal gråhårig kvinna som knappt kunde gå.
Captain Dawgie var ocksa hyffsat unik och det var han som tog oss till Tobacco cay, vilket ar en o stor som tva hektar! Pa vagen dit far vi se tva delfiner pa riktigt nara hall!
On var helt underbar men det fanns inte mycket mer an kokosnotter, palmer och hus dar, och sand forstas.. Det som gallde dar var att hanga i hangmattor och snorkla. Sa det var det vi gjorde, den mesta av tiden. Under snorkligen fick vi se sex pulka-tefatsstora stingrockor och stora barracudor. Man kunde ocksa fa se sjokor och kanske en haj eller tva, men sa lyckligt eller olyckligt lottade var vi inte.
Pa kvallarna var det saklart happy-hour i baren med drinkar for 9 kr stycket och nar happy hour var slut blev det det hutlosa priset 15 kr stycket.

Vi har bokat U2 till Mexico city sa vi har bara imorgon pa oss innan vi maste aka hela vagen tillbaka till Mexico for att flyga dit. Dar har vi en massa att dona med som att soka vium till kina, vilket vi inte har gjort an. Hoppas det loser sig dar for annars blir det ju inget Kina.

Nu ar vi i vastra Belize och imorgon ska vi aka innerslang, alltsa sitta i den och aka pa vattnet, genom fyra olika grottor. Det blir nog lagom med upplevelse efter dessa senaste dagarna med sa mycket haftiga grejer.

En kille vi traffade pa Tobacco hade tappat sitt pass. Han var norrman och narmaste norska ambassad lag i Guatemala sa han skulle i alla fall bli fast i Belize, vilket ar pluttelitet, i en manad tills han fick sitt nya pass. Han sa att han hade tappat det i Indien en gang och da hade han fatt vanta i fyra manader pa att fa ett nytt pass. Alltsa, vi ska INTE tappa bort vara pass.

Morsdag ar forresten jattestort har. Nastan alla affarer ar stangda idag och det hanger banderoller pa gatorna dar det star grattais pa mors dag. Sa grattis mamma Yvonne och mamma Elisabet plus grattis pa din fodelsedag! 


ååka buss

Om en halvtimme drar vi till Belize i en skruttig avlagd amerikansk skolbuss och ska forsoka komma till Dangriga idag. Dar ska det vara fint tydligen och man kan aka ut till en massa oar dar man kan snorkla direkt fran stranden.
I Dangriga finns ocksa Garifunakulturen, massa afriker som hoppar runt och slar pa trummor typ. Det ska bli spannande!

Igar var vi och snorklade och det var hur haftigt som helst. Vi var forst i typ en grotta med massa stalagmiter och stalagtiter. Egentligen ar det en cenote men det ar ingen som vet vad det ar. Horde att det hade bildats har nar en asteiod hade slagit ner under dinosauriernas tid ochda blivit massa hal i marken som sedan fyllts med vatten. Svinhaftigt var det i alla fall.
Darefter akte vi till havet och snorklade dar och fick se tva jatteskoldpaddor, en rocka, en jattestor barracuda och massa sma fina fiskar.

Nu maste jag kila for jag ska aka kycklingbuss i 5 timmar. Gutt!

Finaste valborgsfirandet!

Vad gjorde du pa valborg?
Jag forlovade mig i alla fall med varldens basta Erik! Det var exakt tre ar sedan vi traffades for forsta gangen och sa var vi pa varldens finaste strand pa varldens finaste o. Det kan val inte bli battre? :)
Pa kvallen blev det lyxmidag med treratters, dock var de egentligen femratters for vi fick forst sma brod med tomatgegga pa och sen brod och sas att ha pa och sen den riktiga forratten och sen huvudratten och till sist efterratt med kaffe. Forresten har jag borjat gilla kaffe lite smatt.
Vilka sag annonsen i tidningen forresten?

Samma dag kommer Erik med det briljanta forslaget att vi ska ga pa konsert i Mexico city och det ska vi formodligen. Dt som finns att valja pa ar U2 och Ricky Martin. Tyvarr sa har Lady Gaga haft konsert tva dagar innnan vi kommer dit. Det hade ju varit haftigt att se henne! Men jag ar nojd anda oh det kostar bara 200 kr styck sa det blr nog att ga pa bada konserterna, dagarna efer varandra :)

Idag har vi varit en svang i Cancun vilket var varre an Miami i glassighet. Mexicanerna kandes som om de var flera tusen som badade och jag tyckte det var konstigt att de var pa ett och samma stalle pa stranden nar den ar flera kilometer lang. Antagligen ar de inte valkomna overallt (i sitt eget land!) och turisterna har den mesta av den helt fantastiska stranden med sina enorma batar och hotellkomplex. Dock fick vi ga runt som vi ville aven om jag bar en trasifg lila klanning, rod ryggsack och fulsandaler. Det ar tydligen skillnad pa folk och folk...


RSS 2.0