Automatvapen i Kambodja

Idag akte vi en tuktuk i en evighet oh kom fra mtill en skjutbana, och inte vilken som helst, utan en med automatvapen!
De hangde dar pa vaggen i nagot som kan liknas med en carport, utan ens lite glas eller lås for.. Och laddade och klara var de. Forsta sekunderna av vart aventyr var att en av killarna som jobbade dar tog en AK fran vaggen och skjot mellan hustaken for att traffa en fagel.
Darefter skot vi med AK och pistol, dock inte hur som helst utan under foga ordnade forhallanden. Spanmamde med aventyr for 500 kr pa 5 minuter!
Annars sa haller vi oss ganska lugna.

Har i Kambodja runt 1975 var det en gubbe vid namn Pol Pott som fick for sig att alla i hela landet skulle flytta ut pa landsbygden och att ingen fick vara utbildad i nagon man over huvudtaget. (Pol Pott har, jag last mig till pa wikipedia, varit gymnasielarare) Och for att rada bot pa detta bestamde han sig for att doda alla dessa manniskor, narmare 1,7 miljoner.
Vi var igar vid det fangelse som en gang var universitet. Dar torterades och mordades i alla fall 100 manniskor om dagen under tre ar. Vi fick se hur det sag ut da eftersom de hade fotograferat alla nar de kom, under tortering och nar de var doda. Vil lagga till igen att de dodades enbart for de ansags ha nagon slags utbilding, och det var inte bara man utan ocksa kvinnor och barn. De dodade till och med spadbarn eftersom de var radda for att de skulle hamnas genom sina foraldrar senare i livet. Oftast anavandes det slagtrad eftersom de inte ville slosa pa ammunition. Spadbarnen slogs ofta mot ett trad.

Efter alldles for mycket kanslor akte vi till killing fields dar alla dessa manniskor lag i massgravar tills 1980 da de gravdes upp och identifierades sa mycket som mojligt.
Vid nagot slags jubileum for nagra ar sedan lat staten bygga en stupa( en slags helig byggnad) dar 8000 doskallar fran offren placerades. Jag kande mig illa till mods att se alla dessa skallar ligga dar i glasfonster, huller om buller, enbart for att visa vad som hant, inte for att hedra eler ge detta sjalar och skelett frid. De ar ocksa salda til lstaten och ar nu mer en turistattrakrion an en plats for de anhoriga. Jag tyckte det kandes helt fruktansvart. Tror inte vi i Sverige hade gjort pa det sattet efterom vi alltis ska se till varje individs integritet och basta. jag hade i alla fall inte varit glad doskalle om jag fick ligga sa och flera hundra kom och tittade pa mig varje dag.
I Killing fields modrades 300 manniskor varje dag, och de de inte hann med fick vanta tills nasta dag.

Det har blev nog inte sa bra skrivet sa jag har bifogat text fran Wikipedia:
Killigs fields:

Dödens fält är en benämning på flera platser i Kambodja där Röda khmerernas regim under Pol Pot mördade och begravde mellan 1,5 och 3 miljoner människor mellan åren 1975 och 1979. Offren torterades på olika sätt innan de slogs ihjäl och begravdes i massgravar.

Idag finns på området glasmontrar med kranierna från de offer man har grävt upp.

Pol Pot, ledare för kommunistpartiet och Kambodjas regeringschef, lät avrätta runt 1,5 - 3 miljoner människor under en period på fyra år. Han strävade efter att uppnå en egen extrem version av maoism där han under en kort tid skulle lyckas införa en slags bonderepublik, en utopisk kommunism, utan städer, klasser, kontakt med omvärlden, pengar eller avancerad teknik.

Pengar avskaffades, skolor och sjukhus stängdes ner och etniska minoriteter förbjöds tala sina egna språk. De icke önskvärda, det vill säga bland annat vietnameser, laotier, utbildade och religiöst troende, tvångsförflyttades till landsbygden där de som tredje klassens medborgare var bland de första att falla offer för Pol Pots styrda massmord.


Det finns också en film från 1984, som heter Dödens fält (The Killing Fields). Den bygger på den kambodjanske journalisten Dith Prans upplevelser. Dith Pran spelades av Haing S. Ngor, som själv överlevt de röda khmerernas terror.

Museet:

S-21 Toul Sleng var ett av tre säkerhetsfängelser som gick under namnet S-21. De andra var S-21 Kor (ligger i Ta Khmao) och S-21 Khor (ligger i Prey Sor). Fängelset utgör av två f.d. skolor (Tuol Sleng Primary school och Toul Svay Prey High school) som under Pol Pots regim under 1975-1979 byggdes om till ett fängelse dit obekväma politiska fångar och intellektuella skickades efter att ha arresterats på order från Angkar-regeringen i demokratiska Kampuchea. Totalt är ytan 600 x 400 m.

I fängelset satt fångarna i genomsnitt 2-4 månader. Efter denna tid av tortyr och svält avrättades fångarna. Uppskattningsvis 17 000 - 20 000 fångar, även kvinnor och små barn, skickades till S-21 på order från Angkar. Toul Sleng var en plats som var ytterst topphemlig, ledd av Khang Khek Ieu, kallad Duch. Byggarbetare som arbetade utanför fängelset berättade om det som "en plats där människor gick in men aldrig kom ut". Byggnaden är idag folkmordsmuseum där man kan titta på fängelset som det påträffades när vietnamesiska trupper befriade Kambodja från de Röda khmerernas regim 1978. På väggarna sitter tusentals foton av de avrättade fångarna som togs innan de skickades till avrättningsplatsen.

Enligt uppgifter från Toul Sleng's fångregister så satt det 1975: 154 fångar, 1976: 2 250 fångar, 1977: 2 350 fångar, 1978: 5 766 fångar. Sju fångar överlevde. Fjorton kroppar hittades döda när fängelset upptäcktes 7 januari 1979. De gick inte att identifiera och ligger idag begravda inne på S-21 Toul Sleng

Fängelset öppnades den 19 augusti 1979.

Hoppas detta var ngaot sa nar larorikt och intressant. Vi bara blev valdigt berorda av detta.

Kladerna vi sydde upp i Hoi An blev faktiskt riktigt bra tillslut. Efter att ha sprungit runt hos x antal skraddare i flera dagar trodde vi att de skulle vara fardiga att hamta pa fredag kvall (vi skulle flyga lordag morgon). Inte det inte. Mina byxor var alldeles for tajta och inte alls sa jag ville ha dem, vara jackor med massa smafel och skorna alldeles for sma. De sydde om vara saker genomsnitt 4 ganger. Val i slutet gjorde de  bara slarvfel som om vi inte skulle bry oss om det. Vi fick dem att sy om mina byxor tva ganer pa 30 minuter och efter det blev dom bra, valdigt sent pa fredag kvall. Nu ar i alla fall bastan 10 kg klder pavag hem med bat till Sverige. Skont att slippa bara pa dem!

Nu nar vi ar i Kambdja marker vi hur harda och gnalliga vi ar pa alla efter allt med Hoi An, vi forsoker till och med pruta pa vattnet :P

Imorgon aker vi till Siem Riep och Angkor wat. Det ska bli spannande eftrsom det ar en av hojdpunkterna pa resan. Efter det vidare mot Bangkok och Alex!

Kram!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0